Opičí experiment

05.07.2015 20:20

Vědci umístili do klece se čtyřmi opicemi žebřík, na jehož vrchol položili banány. Kdykoliv některá z opic vylezla na žebřík pro banán, vytryskla studená voda, která pokropila všechny opice v kleci.

Toto se opakovalo, pokaždé když se některá z opic odvážila pro banán na žebřík.
Opice se naučily lekci a pro banán už žádná z nich nelezla.

Poté byla jedna opice vytažena z klece a na její místo byla umístěna opice nová.

Ta po krátké chvíli zavětřila banán a lezla si pro něj. Ostatní opice ji ale strhly ze žebříku a začaly ji bít. Vše ještě dříve než se spustila studená voda. 

Byla vyměněna další opice (ze čtyř původních zůstaly dvě) a vše se opakovalo z jediným rozdílem; nová opice byla bita i opicí, která nikdy nezažila pokropení studenou vodou. Nakonec byly vyměněny i zbývající dvě opice, které se také naučily lekci.

Do klece vstoupila nová pátá opice. Šla si rovnou pro banán na žebřík, byla však stržena opicemi v kleci, které pokračovaly v tradici bití, přestože nikdy nezažily spojení proudu studené vody a banánu na žebříku.

Kdyby bylo možné zeptat se opic, proč bijí opici, která chce vylézt na žebřík, pravděpodobně by odpověděly "Tak už to prostě chodí."

"To znám", blesklo mi hlavou při čtení opičího experimentů. Stačí jen letmo zavzpomínat: 

  • Škola, v níž pro žádost o uvolnění z tělesné výchovy, používají formulář, který je kopií kopie snad tisícté kopie. Originál v elektronické podobě už neexistuje, a tak se stále dokolečka kopíruje tento prehistorický formulář pochybné kvality. 
  • Rodina, v níž se o tragické smrti jednoho z členů nemluví, protože je to příliš bolestivé. Ano, každá věc chce svůj čas - a někdy je potřeba si smutek patřičně odžít. Ale držet dané téma pod pokličkou mnoho let a tvářit se, že se nic nestalo?
  • Obchod, v němž se zastavil čas na úrovni hlubokého socialismu. Zásobování mizerné, chování prodavaček ještě horší. 
  • Církev, v níž se od žen očekávají co nejdelší vlasy a sukně. Ženám ostříhaným na krátko jsou důrazně připomenuta slova z 1. Korinstkým 11,15

Opicím v tomto příběhu nikdo neřekl, že se k banánům nesmí dostat jinou cestou či vyřešit to jinak. Jen ta jedna cesta byla velmi nepříjemná. Ony si přesto tu překážku spojí s cílem a příštím generacím už říkají, že CÍLE nesmí být dosaženo, nikoliv to, že první překážka je nepříjemná.

Vždycky je jiná cesta. Nelíbí se mi typografický vzhled žádosti? Můžu ji přepsat na počítači. Vadí mi, že jistá témata jsou při rozhovoru tabu? Můžu je zkusit otevřít. Pokud se ke mně v jednom obchodě chovají s despektem, můžu nakoupit jinde. A těm, kteří tvrdošíjně trvají na dlouhých vlasech žen v církvi můžu trpělivě vysvětlovat dobové pozadí příkazu apoštola Pavla (tzn. že v dobách Ježíše Krista nosily krátké vlasy pouze prostitutky, a tudíž nebylo žádoucí, aby došlo k záměně).

Kdo ví - možná tvrdě narazím. Ale možná, že zjistím, že onu pomyslnou studenou sprchu už dávno někdo odpojil.

Pozn. Zdroj opičího experimentu: Stephenson, G. R. (1967). Cultural acquisition of a specific learned response among rhesus monkeys. In: Starek, D., Schneider, R., and Kuhn, H. J. (eds.), Progress in Primatology, Stuttgart: Fischer, pp. 279-288

Zpět

Kontakt

Lucie Černohorská

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode